top of page

Sota el Sol de Los Angeles: les cinc noves disciplines olímpiques, en profunditat

Beisbol, cricket, lacrosse, squash i flag football seran part del major escenari esportiu internacional


En una cerimònia de clausura espectacular, París aquest estiu va cedir el testimoni a Los Angeles, i el president del Comité Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, va explicar alguns dels canvis que es produiran al llarg d'aquesta Olimpíada, és a dir, el període de quatre anys que va dels Jocs a Jocs. Així, va confirmar que el 2028 hi haurà cinc noves disciplines olímpiques: el beisbol –també en la seva versió de softbol–, el criquet, el flag football, el lacrosse i el squash, que ja va ser olímpic a Tòquio 2020. "L'elecció d'aquests cinc nous esports està alineada amb la cultura esportiva nord-americana i mostrarà esports icònics dels Estats Units al món, alhora que portarà esports internacionals als Estats Units", va comentar Bach.


Aquestes noves "adquisicions" impliquen la desaparició d'algunes disciplines, com el breaking, que es va portar a París amb la intenció de tenir continuïtat i, sobretot, d'atraure els més joves. L'experiència ha estat agredolça, en part també per la seva escassa repercussió mediàtica. Encara està per veure quins altres quatre esports formaran part de la llista d'exclosos, tot i que els aficionats temen que la boxa pugui ser un d'ells, atès que les relacions entre el COI i l'Associació Internacional de Boxa no estan passant pel seu millor moment, entre acusacions creuades de corrupció i escàndols amb algunes competidores com el famós cas d'Imane Khelif, guanyadora de la medalla d'or.


També és previsible que el pentatló modern i l'halterofília siguin les possibles damnificades, i l’escalada patirà modificacions, on la part de blocs serà separada de la resta, fet que podria facilitar que l'espanyol Alberto Ginés tornés a aconseguir alguna medalla.


"Els esports proposats per LA28 encenen la imaginació sobre els terrenys de joc i pretenen millorar la cultura a través d'ells. Són esports rellevants, innovadors i basats en la comunitat, que es juguen en patis, escoles, centres comunitaris, estadis i parcs tant als Estats Units com a tot el món", va dir el promotor dels pròxims JJOO, Casey Wasserman. "Aquests esports portaran als Jocs nous esportistes, involucraran a diversos aficionats i expandiran la presència dels Jocs en espais digitals, la qual cosa permetrà amplificar la missió de LA28 d'oferir una experiència incomparable".

Anunci oficial dels nous esports per els JJOO de Los Angeles 2028 / COI
Anunci oficial dels nous esports per els JJOO de Los Angeles 2028 / COI

La federació espanyola de cada disciplina ha registrat un creixement destacat en el nombre d’esportistes federats, amb l’objectiu de preparar a futurs atletes per als Jocs Olímpics de Los Angeles. Aquest gràfic presenta la distribució actual d’esportistes federats en aquests esports olímpics.

*La Federació Espanyola de Futbol Americà inclou el flag football, amb 2.153 llicències. / CSD
*La Federació Espanyola de Futbol Americà inclou el flag football, amb 2.153 llicències. / CSD

Beisbol/Softbol – L'esport que captiva "com l'església"

"Baseball is like church. Many attend, few understand". Aquesta famosa cita de Leo Durocher resumeix perfectament l’essència d’un esport que, tot i ser un dels més practicats i seguits a nivell mundial, sovint resulta enigmàtic per a aquells que no el viuen amb profunditat. El beisbol i el softbol (la variant femenina), amb les seves regles complexes i la seva ritmica pausada, pot semblar inaccessible per a molts, però per als qui hi entenen, és una passió que transcendeix el simple joc.


Són dos esports que, malgrat la seva llarga història i el seu pes internacional, van ser eliminats del programa olímpic fa més de dues dècades. El seu retorn als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 va suposar una nova oportunitat per als aficionats i els esportistes, i ara es consolida un llegat que ha estat ple d’anades i vingudes.


El beisbol i el softbol han estat presents en diverses edicions dels Jocs Olímpics, però la seva relació amb el COI es pot definir com a tumultuosa. El béisbol va debutar oficialment als JJOO de Barcelona 1992, i va estar present a totes les edicions fins a Pequín 2008, quan va ser eliminat del programa. El mateix va passar amb el softbol, un esport que, tot i no estar inicialment inclòs, va fer la seva primera aparició a Atlanta 1996. L’eliminació d’aquests dos esports el 2008 es va deure, en part, a la falta d’universalitat i al desig del COI de reduir el nombre d’esports en el programa per fer els Jocs més accessibles.

L’equip espanyol de beisbol a Barcelona 92’ / RFEB
L’equip espanyol de beisbol a Barcelona 92’ / RFEB

La decisió entorn el beisbol i el softbol respon, en gran part, a la creixent pressió de les federacions internacionals i les grans lligues de l'esport. La Major League Baseball (MLB), amb seu als Estats Units, ha mostrat un fort interès per aquesta inclusió, ja que considera els Jocs Olímpics com una plataforma ideal per a globalitzar més l’esport i atreure nous aficionats. Les nacions que tenen una gran tradició en el béisbol i el softbol, com el Japó i Cuba, també han estat fermament a favor d’aquesta reincorporació, ja que aquests esports són altament populars i el seu retorn als Jocs servirà per reconèixer els èxits i el canvi que han viscut en els últims anys.


El beisbol i el softbol a Catalunya

El beisbol va arribar a Catalunya a principis del segle XX, però va ser a partir de les dècades de 1970 i 1980 quan es va consolidar com a esport organitzat, amb la creació de clubs com el Club Beisbol Barcelona, que va contribuir a la consolidació d’aquesta disciplina nacional i internacionalment. La ciutat de Barcelona va ser una de les primeres a acollir aquest esport, i el Club Beisbol Barcelona es va convertir ràpidament en un dels més importants de l’estat, no només per la seva trajectòria, sinó també per l’impuls a la formació de nous jugadors. 


A Catalunya, el beisbol no només es practica de manera amateur, sinó que també compta amb una notable presència en competicions nacionals i internacionals. L'estadi de beisbol de Montjuïc, situat en una de les zones més emblemàtiques de Barcelona, és un dels referents d'infraestructura per a la pràctica d'aquest esport. A més, l’Ajuntament de Barcelona i altres administracions locals han impulsat la creació d'infraestructures i espais per a la pràctica del beisbol i el softbol, amb l'objectiu d'afavorir el creixement i la difusió de la pràctica entre els joves. 


El softbol, en paral·lel, també ha experimentat un creixement notable, sobretot entre el sector femení. El CBS Viladecans ha estat el club més exitós en la història del softbol a Catalunya, i sens dubte és dels majors contribuents a la consolidació d'aquest com un esport pràcticament paral·lel al beisbol. 


La Federació Catalana Beisbol i Softbol (FCBS), que agrupa els clubs de tot Catalunya, continua treballant en la creació de més oportunitats per a joves jugadors, amb l’organització de tornejos, campus d’estiu i clínics per a desenvolupar la base. Aquests programes estan enfocats en captar nous talents i garantir que aquests esports tinguin un futur a llarg termini. De fet, la inclusió dels esports en el programa olímpic també obre la porta a més suport institucional i patrocinadors, que poden contribuir a la millora de les infraestructures i a la creació de nous centres de formació


El beisbol i el softbol també tenen un impacte important en la comunitat catalana, especialment en termes de diversitat cultural. En molts casos, els practicants d’aquests esports provenen de països on el beisbol i el softbol són disciplines molt populars, com el Japó, la República Dominicana, Cuba o els Estats Units. Aquestes comunitats han aportat una nova perspectiva i han enriquit la pràctica d’aquests esports a Catalunya, i això permet que els joves del territori s’impliquin en la seva cultura esportiva i aprenguin d’un patrimoni internacional. La creixent diversitat cultural ha estat un factor fonamental ambdues disciplines.


La raó principal que ha fet mantenir en la recamara el beisbol i el softbol és la seva vinculació amb el fenomen olímpic. Des de la seva eliminació dels Jocs Olímpics de Pequín 2008, han estat reivindicats per federacions com la World Baseball Softball Confederation (WBSC), i la seva tornada a Tòquio 2020 va suposar un revulsiu per a la comunitat esportiva.

Premis de la IX Gala FCBS (2024) als millors jugadors i jugadores de l'any / FCBS
Premis de la IX Gala FCBS (2024) als millors jugadors i jugadores de l'any / FCBS

Criquet (T20) – El swing de l’esperança

El criquet és un dels esports més antics i populars del món, amb una història que es remunta a més de 400 anys a les Illes Britàniques. Tot i això, la seva presència als Jocs Olímpics ha estat limitada. El criquet va debutar als Jocs Olímpics de París 1900, però mai més va ser inclòs en el programa olímpic. Que el criquet T20 estigui en els a Los Angeles 2028 suposa un esdeveniment històric, una segona oportunitat per a un esport que ha crescut de manera espectacular i que, en l'actualitat, és seguit per milions de persones a tot el planeta.


El criquet va ser present a París 1900 com un esport demostratiu, però no va ser mai una disciplina oficial. A partir d'aquell moment, va ser eliminat dels Jocs Olímpics, malgrat la seva popularitat. En els anys següents, el cricket va continuar creixent, especialment a països com Anglaterra, Índia, Pakistan, Austràlia i el Carib, entre altres. Tot i això, mai va aconseguir tornar als Jocs Olímpics, ja que el COI considerava que la seva estructura i format no s’adaptaven als estàndards i requisits dels Jocs Moderns.


En els últims anys, però, la disciplina ha experimentat variacions gràcies a la creació de noves modalitats que l'han fet més accessible i atractiu per a un públic més ampli. La versió T20 (també coneguda com a Twenty20) és el resultat d’aquesta evolució. Aquest format, més dinàmic i ràpid, fa que els partits siguin més curts i més emocionants, cosa que permet a l’espectador una experiència més intensiva i atractiva. Aquest nou paradigma ha estat clau per al seu retorn als Jocs Olímpics.


El criquet T20 ha aconseguit popularitat especialment gràcies a competicions com la Indian Premier League (IPL), que ha portat una nova dimensió a l’esport, no només amb jugadors excepcionals, sinó també amb grans inversions econòmiques que l’han propulsat al món modern. El COI va accedir a la petició de la International Cricket Council (ICC) i va aprovar la reincorporació amb la versió T20 com a format principal. Així, el criquet tindrà una nova oportunitat de demostrar el seu creixement i el seu impacte, portant l’esport a un públic encara més gran i internacionalitzat.

Equip francés de criquet de París 1900 / Wikipedia Commons
Equip francés de criquet de París 1900 / Wikipedia Commons

El criquet a Catalunya

Tot i que el criquet no va començar a jugar-se oficialment a la regió fins al 2008, existeixen indicis que aquest esport ja es practicava a Catalunya fa més de cent anys, especialment entre les comunitats britàniques establertes a la zona. El creixement del criquet a Catalunya ha estat notable, però ha estat en els últims anys quan la seva popularitat ha augmentat de manera significativa gràcies a una millor organització, la creació de nous clubs i l'augment de l’interès entre les comunitats d'origen asiàtic, principalment pakistaneses i indies.


La creació de la Federació Catalana de Criquet (FCC) va ser un dels grans passos per consolidar l’esport a Catalunya. Fundada el 2012, la federació ha estat l’encarregada d’organitzar competicions, promoure l’esport a les escoles i, sobretot, donar visibilitat al criquet a la comunitat catalana. Avui en dia, la federació compta amb més de 70 clubs registrats a tot el territori i més de 800 jugadors actius, el que la converteix en una de les federacions de criquet més grans d’Europa. Entre els clubs de criquet més destacats a Catalunya es troben el Men in Blue Catalunya Cricket Club i el Catalunya Tigers Cricket Club.


La creació de lligues locals i escoles de criquet ha estat una altra peça clau per impulsar aquest esport. El 2009, es va posar en marxa el projecte “Criquet Jove a Barcelona”, que va començar com una iniciativa pilot al barri del Poble-sec per fomentar la pràctica del criquet entre els joves, especialment aquells que provenien de famílies immigrants. L’estudi realitzat pel Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi) va demostrar que moltes famílies pakistaneses i de la comunitat de Bangladesh tenien un gran interès per aquest esport, però mancat d’infraestructures adequades per poder practicar-lo. Així va començar el projecte que va culminar amb la creació de vuit equips a diferents barris de Barcelona.

Amb l'objectiu de millorar la convivència, integració social i cohesió, aquest projecte ha permès a molts joves, en situació d’exclusió social, tenir accés a l'esport i aconseguir una formació en valors com el respecte, el treball en equip i la disciplina. El projecte ha estat un èxit i ha estat reconegut per moltes entitats com una eina de gran importància per a la integració social i cultural a la ciutat.

Combinat català de criquet / Federació Catalana de Criquet
Combinat català de criquet / Federació Catalana de Criquet

Flag Football – El poder de la NFL als JJOO

El flag football és una disciplina esportiva que, malgrat les seves arrels en el futbol americà, té un format més inclusiu i accessible. Aquest esport ha guanyat molta popularitat en els últims anys, sobretot per la seva versatilitat i la seva capacitat per adaptar-se a diferents formats i nivells de competició.


El flag football és una variant del futbol americà, però amb una gran diferència: no es fa un contacte físic directe. En lloc de placar als jugadors, els defensors han de retirar un banderí (o bandera) que el jugador porti a la cintura per aturar l’avanç del portador de la pilota. Això fa que el flag football sigui una versió més segura i menys violenta del futbol americà, fent-lo més diàfan per a persones de totes les edats, gèneres i nivells d’habilitat.


Tot i que les seves arrels daten de mitjans del segle XX als Estats Units, on es jugava en formats informals durant l’educació física escolar, el flag football no va començar a ser organitzat de manera seriosa fins als anys 70, amb la creació de les primeres competicions nacionals i internacionals. Durant els darrers 20 anys, el flag football ha experimentat un creixement accelerat a tot el món, amb una creixent infraestructura de competicions i lligues a Europa, Àsia, Austràlia i Estats Units.


L'elecció del flag football en els Jocs Olímpics de Los Angeles 2028 és un reflex del creixent interès pel futbol americà en l'àmbit mundial i de l'efectivitat de formats més inclusius i ràpids per captar l'atenció del públic. La iniciativa ha estat ben rebuda per les comunitats esportives, especialment per aquelles en què el futbol americà tradicional no té una gran base, però on el flag football pot ser jugat de manera fàcil i ràpida. La versió de flag football que es jugarà als Jocs Olímpics de Los Angeles serà una versió més curta, amb partits de menor durada i amb una composició d'equips que permetrà el màxim espectacle en poc temps.


Una de les característiques més destacables del flag football és que és un esport mixt, on homes i dones poden jugar en el mateix equip, el que afavoreix que les dones practiquin l’esport de manera significativa. Això suposa una gran oportunitat per a la paritat de gènere als Jocs Olímpics, i és vist com un avenç important en la visibilització de les dones en l’esport.

Patrick Mahomes, estrella de la NFL, ha manifestat el seu interés en jugar Flag Football als JJOO / Joe Sargent - Getty Images
Patrick Mahomes, estrella de la NFL, ha manifestat el seu interés en jugar Flag Football als JJOO / Joe Sargent - Getty Images

El flag football a Catalunya

El flag football no és una novetat al territori català. Des de finals dels anys 90, la Federació Catalana de Futbol Americà (FCFA) ha promogut aquest esport a través de competicions com la Lliga Catalana de Flag Football (LCFF). La primera competició oficial es va celebrar el 1998, coincidint amb el boom del futbol americà a Europa gràcies als Barcelona Dragons i la NFL Europa.


Des d’aleshores, el flag football ha anat consolidant-se en escoles i clubs, amb una creixent estructura de competicions. El Campionat de Catalunya U15, celebrat ininterrompudament des del 1998-1999, és una mostra del compromís amb la promoció de joves talents. Paral·lelament, la LCFF Open, establerta el 2005-2006, ha esdevingut la competició de referència en categoria sènior.


Entre els clubs més destacats de la LCFF Open es troba el Barcelona Pagesos, que ha dominat el torneig en els darrers anys amb set títols consecutius des del 2017. Els Bigues i Riells Scorpions també han estat protagonistes, competint al màxim nivell i ajudant a fer créixer la visibilitat de l’esport a Catalunya.


El flag football també ha experimentat un creixement en l’àmbit internacional. Tornejos com el Torneig Internacional d’Amistat de Flag Football (TIAM), celebrat a Badalona, han portat equips de diversos països a competir en territori català, reforçant la posició de la regió com a referent en aquesta disciplina.

El jugador de Barcelona Pagesos intenta el·ludir la pressió del rival / David Carballal
El jugador de Barcelona Pagesos intenta el·ludir la pressió del rival / David Carballal

Lacrosse (sixes) – "Home is where the heart is", o més bé al revés

El lacrosse és un esport col·lectiu de gran intensitat que es juga amb una pilota i una cullera per controlar aquesta, amb l'objectiu de marcar gols a l'equip contrari. Amb les seves arrels en les tribus natives americanes, el lacrosse ha evolucionat fins a convertir-se en una disciplina competitiva, especialment als Estats Units i el Canadà.


Es diu que aquestes el practicaven com una forma de preparació per a la guerra o com a cerimònia religiosa. El joc original, anomenat baggataway, es jugava amb unes regles que variaven entre les diferents tribus, però tots els elements clau eren els mateixos: una pilota petita i un pal llarg amb una malla per atrapar la pilota i fer-la arribar a la porteria contrària.


Al principi, el lacrosse es jugava de manera informal i amb una estructura mínima, però va començar a professionalitzar-se a finals del segle XIX amb la creació de les primeres lligues a Amèrica del Nord. A mesura que l'esport es va estendre a altres parts del món, va adoptar noves regles i formats, creant així diverses variants com el field lacrosse i el box lacrosse. L’esport va entrar en la mira de la Federació Internacional de Lacrosse (FIL), fundada el 1974, amb l’objectiu de portar el lacrosse als JJOO.


Tot i que el lacrosse va ser inclòs breument als Jocs de 1904 i 1908, no ha estat fins ara que s’ha consolidat la seva tornada. En els darrers anys, la comunitat internacional ha fet importants esforços per revitalitzar l'esport, incloent-hi l’organització de campionats mundials i el reconeixement per part de les autoritats olímpiques, fins que finalment ha aconseguit la seva reincorporació per Los Angeles 2028.

Enfrontament entre Estats Units i Canadà / Dawson Martin - Dustin Massey Studios
Enfrontament entre Estats Units i Canadà / Dawson Martin - Dustin Massey Studios

A LA28 es jugarà en la seva modalitat de camp, amb equips de 6 jugadors (5 de camp i 1 porter), concretament en el format Sixes, una versió compacta i increïblement ràpida de lacrosse, que combina els elements més emocionants de les disciplines tradicionals. Es caracteritza per un estil de joc accelerat, amb transicions ràpides i una acció sense parar. Es va crear l'any 2018 per accelerar el creixement global, augmentar l'accessibilitat, millorar l'equilibri competitiu i reduir els costos de participació.


Això el converteix en un esport ideal per als que busquen esdeveniments expedits, on la duració no sigui un problema i es pugui veure sense apartar la mirada del televisor. A més, el lacrosse és un esport de gran intensitat, que combina velocitat, agilitat i tàctiques complexes, fent-lo atractiu tant per a jugadors com per a espectadors.


El lacrosse a Catalunya

A Catalunya, el lacrosse és un esport que encara es troba en una fase de creixement molt A Catalunya, el lacrosse encara es troba en una fase de creixement primari. El Barcelona Lacrosse Club és l’única entitat formal al territori. Encara que és un esport minoritari, la visibilitat que guanyarà després de la seva presència olímpica pot atraure més joves i fomentar la seva expansió en més zones.


Tot i això, el lacrosse a Catalunya encara ha de superar alguns reptes. Un dels principals és la manca d'infraestructures adequades. Les pistes de lacrosse no són comunes, fet que obliga a utilitzar espais reutilitzats. A més, cal més suport institucional per garantir que els clubs i seleccions nacionals tinguin els recursos necessaris per a la formació i competició.


Lacrosse Dracs Barcelona, l'únic equip a Catalunya / @bcnesports

Squash/Esquaix – La raqueta amplia el seu ventall

El squash és un esport que, tot i tenir una llarga tradició, no ha aconseguit la mateixa popularitat a gran escala com altres esports de raqueta com el tenis o el pàdel. Va ser creat a Anglaterra a principis del segle XIX com una variació del racquetball, un esport de raqueta jugat en parets. Els jugadors de squash utilitzen una petita pilota de goma per golpear-la contra una paret, amb l'objectiu que l'adversari no pugui respondre la jugada. A mesura que el temps ha passat, el squash s’ha anat sofisticant, establint-se com un esport altament tècnic i físic, on la velocitat, l'agilitat i la capacitat tàctica són fonamentals.


L’esport ha estat àmpliament jugat en clubs exclusius durant molts anys, però en les darreres dècades ha guanyat popularitat a tot el món gràcies a la creació de lligues professionals, competicions internacionals i la millora de la infraestructura de les pistes. La Professional Squash Association (PSA) ha jugat un paper fonamental en la difusió de l’esport, amb competicions com el Campionat Mundial de Squash i el Circuit Professional que han augmentat l’exposició de l'esport.


Tot i la seva trajectòria, el squash ha lluitat per aconseguir un lloc permanent dins del programa olímpic. Tot i que va ser considerat per primera vegada com a esport olímpic per als Jocs de 2016 i 2020, la seva exclusió va ser una gran decepció per a molts. Això no va frenar els esforços de la comunitat internacional del squash, que va seguir promovent el seu esport amb l'esperança que les noves edicions dels Jocs Olímpics oferissin una oportunitat. I LA farà possible els seus desitjos.


El format que s’utilitzarà serà una competició de singles, tant masculina com femenina, amb partits que inclouen un nombre determinat de setmanes i amb un format d'eliminatòries. Això farà que els espectacles siguin ràpids i emocionants, mantenint l'interès del públic a mesura que l'esport creix en popularitat i experiència.

Partit d'esquaix entre representants de Guatemala i El Salvador
Partit d'esquaix entre representants de Guatemala i El Salvador

Squash a Catalunya

Catalunya va ser una de les primeres comunitats de l’Estat espanyol a apostar per aquesta disciplina. La seva introducció es remunta a l’any 1979, quan aquest esport es va començar a jugar a Madrid i es va estendre ràpidament al territori català. El 1984 es va fundar la Federació Espanyola d’Esquaix i, dos anys més tard, es va crear la Federació Catalana d'Esquaix i Raquetbol, presidida inicialment per Àngel Manso.


Amb el pas dels anys, Catalunya ha esdevingut un referent en aquest esport, amb una xarxa de clubs que han mantingut viva la competició i la formació de nous jugadors. Entitats com el Club Tennis Sabadell, el Club Esportiu Mediterrani, Squash 4 de Terrassa o el Club Squash Malibú Esportiu han estat pilars fonamentals en la promoció de l’esport. Un altre aspecte clau en la promoció de l’esport és la formació. La federació organitza cursos per a tècnics i àrbitres, i també impulsa iniciatives per apropar l’esquaix a les escoles i als més joves, amb l’objectiu d’assegurar el relleu generacional.


L’squash català compta amb un calendari de competicions regular impulsat per la Federació Catalana d'Esquaix i Raquetbol. Cada any se celebren campionats de Catalunya en diverses categories, incloent-hi les competicions sots 11 i sots 15 mixtes, així com tornejos absoluts i de veterans. A més, els jugadors catalans tenen una presència destacada en els Campionats d’Espanya i altres tornejos internacionals.

Participants catalans al German Junior Open d'esquaix / Squash.cat
Participants catalans al German Junior Open d'esquaix / Squash.cat

Trump, normatives i la geopolítica de l'esport i els drets humans

El president dels Estats Units, Donald Trump, va signar al febrer una ordre executiva destinada a complir una de les seves principals promeses de campanya: prohibir que les dones transgènere competeixin en esports femenins.


"En uns moments, signaré una ordre executiva històrica per prohibir que els homes competeixin en esports femenins. Ja era hora", va dir Trump a la Casa Blanca durant l'acte de signatura, entre forts aplaudiments del públic. “A partir d'ara, l'esport femení serà només per a dones. Defensarem amb orgull la tradició de les atletes i no permetrem que els homes les colpegin, les lesionin i facin trampes contra les nostres dones i les nostres nenes. A partir d'ara, l'esport femení serà només per a dones", va afirmar el mandatari.


La Casa Blanca no va aclarir com afectarà l'ordre executiva als Jocs Olímpics, però Trump va avançar que intentarà impedir que competeixin les dones transgènere. Va explicar que el secretari d'Estat, Marco Rubio, traslladarà al COI que han de rebutjar la "bogeria transgènere". "Volem que canviïn tot el relacionat amb els Jocs Olímpics i amb aquest tema absolutament ridícul, que ni tan sols hauríem d'estar discutint", va afirmar. Trump també va anunciar que els Estats Units denegaran els visats a dones transgènere esportistes, fet que podria afectar la participació d'alguns equips.


L'encara president del COI, Thomas Bach, deixarà el càrrec al juny, però l’elecció del successor es produirà el 20 de març, i un dels principals candidats és l'exatleta britànic i organitzador de la cita Londres 2012, Sebastian Coe, va expressar el desembre del 2024 que “avaluarà la prohibició total a competidors trans en les competències femenines COI”.


L'ordre executiva, anomenada 'Keeping Men Out of Women’s Sports' (Mantenim els homes fora dels esports femenins), es basa en una interpretació del Títol IX, una llei històrica de drets civils aprovada el 1972, que prohibeix la discriminació per raó de sexe a qualsevol escola o programa educatiu que rebi fons federals. Cada Administració té la facultat d'interpretar aquesta legislació.


Durant el seu primer mandat (2017-2021), Trump va emetre una normativa sota el Títol IX que restringia la definició d'assetjament sexual i limitava les investigacions a les universitats als casos denunciats davant certs funcionaris. El govern de Joe Biden (2021-2025) va revocar aquesta normativa de Trump per protegir les víctimes d'abusos sexuals a les universitats i va establir proteccions per als drets dels estudiants LGBTQ+. Aquesta política, però, no va abordar explícitament la participació d'atletes transgènere. Tot i això, més de mitja dotzena d'estats governats per republicans van portar la norma als tribunals, generant una polèmica que Trump va saber capitalitzar en la seva campanya electoral.


Va prometre "mantenir els homes fora dels esports femenins" i, en la recta final de les eleccions, es va emetre sense parar un anunci televisiu contra la seva rival, la demòcrata Kamala Harris, en què afirmava que aquesta donava suport a l'ús de fons públics per finançar cirurgies de reassignació de gènere a les presons.


El seu primer dia a la presidència, el passat 20 de gener, Trump va emetre una ordre que instruïa al govern federal a definir el sexe únicament com a masculí o femení en documents oficials com passaports. L'ordre signada representa un gir radical en la política del govern federal respecte a les persones transgènere i els seus drets. No obstant això, és difícil de quantificar l'impacte que tindrà l'ordre executiva, ja que no existeixen dades oficials sobre quants atletes transgènere participen en competicions esportives.

Trump signa una ordre que prohibeix a les dones transgènere els esports femenins / ABC
Trump signa una ordre que prohibeix a les dones transgènere els esports femenins / ABC

Conclusió – Quins esports veurem a Brisbane 2032?

Els pròxims Jocs Olímpics marquen un pas important en l'evolució del programa, amb cinc esports nous que reflecteixen una societat cada vegada més globalitzada, diversa i dinàmica. Així, el COI segueix adaptant els seus criteris per mantenir l'atractiu dels Jocs, no només per als esportistes d'elit, sinó també per als espectadors joves i els aficionats de tot el món. 


Amb l'entrada de disciplines com el flag football o el lacrosse, l'Olimpisme no només busca enfortir la seva connexió amb l'esport professional i les grans lligues internacionals, sinó també apropar-se a una comunitat més global. Per exemple, el flag football pot atraure l'interès de la gran audiència nord-americana i europea, mentre que el cricket podria despertar noves passions i involucrament en regions com l'Àsia i el subcontinent indi, on l'esport és una religió. 


Al mateix temps, apostar per esports tradicionals com l'squash o el beisbol/softbol revela el desig de mantenir la rellevància de disciplines amb arrels profundes, que han tingut dificultats per mantenir el seu lloc als Jocs. La seva tornada demostra una certa nostàlgia per les pràctiques esportives més conegudes, revelant les intencions del COI d'equilibrar la tradició amb la modernitat. 


Mirant cap al futur, cal preguntar-se quins altres esports podrien incorporar-se als JJOO. El 2032 sembla lluny, però és probable que continuem veient una tendència a obrir els Jocs a disciplines més accessibles i que responen a una societat en transformació. El creixement dels esports electrònics (eSports) és una realitat indiscutible, i el COI no pot ignorar aquesta nova forma d'entreteniment que captiva milions de persones a escala mundial. A més, el fenomen de l'esport "urbà" com el parkour o el breakdance podria continuar guanyant força


Potser el 2032 veurem esports que avui ens sembla inèdit que no estiguin presents, però també altres que mai hauríem imaginat que farien part del gran espectacle olímpic.

Com Brisbane va guanyar els JJOO de 2032 / Build In Brief - The B1M

Comments


bottom of page