Bitlles Catalanes: Un joc en perill d'extinció
- GUIM CARRICONDO ESTEVE
- 3 mar
- 6 Min. de lectura
Catalunya és una terra rica en cultura i tradicions pròpies, algunes àmpliament conegudes arreu del territori i d’altres menys populars. Mentre que gairebé tothom sap què són els castells o els correfocs, les bitlles catalanes continuen sent una tradició menys visible per a molts.

QUÈ SÓN LES BITLLES CATALANES?
Les bitlles catalanes són originàries de Catalunya i formen part del patrimoni cultural i lúdic del territori. A pesar d’això sempre han estat un esport minoritari. Les primeres referències documentades sobre la pràctica de les bitlles daten de l'edat mitjana. Concretament, es conserven documents de l'any 1376 a Torroja del Priorat i de 1402 a Igualada que evidencien la seva presència en aquestes localitats.
Les apostes han tingut un gran vincle històric amb les bitlles catalanes. Era habitual que els practicants i els assistents apostessin durant les partides; qui guanyarà la partida, qui tombarà més bitlles… El joc de bitlles va patir una forta decadència de practicants per culpa de la dictadura franquista, i fins i tot en molts llocs va suposar gairebé la desaparició total. Utilitzant el pretext de que es feien apostes il·legals, el règim va prohibir les bitlles catalanes. Malgrat això, en diverses zones rurals s’hi va continuar jugant de manera clandestina.
Les bitlles catalanes son una tradició històrica que té una doble vessant; com a esport tradicional, i com a joc popular i festiu. En algunes festes majors i trobades populars les bitlles catalanes tenen el seu espai en les programacions.
Durant l’etapa final de la dictadura, l’esport va experimentar un procés de recuperació i creixement. La consolidació d’aquest creixement es va veure reflexada al 1988, quan les bitlles catalanes van oficialment reconegudes com a esport federat, passant a formar part de les competicions regulades per la Federació Catalana de Bitlles i Bowling. Aquesta s’encarrega d’establir normatives, organitzar competicions, donar suport a clubs i esportistes, i fomentar la difusió d’aquests esports. A més, vetlla per la preservació i transmissió de les bitlles catalanes com a joc tradicional, impulsant la seva pràctica en escoles i esdeveniments culturals.
ENQUESTA DE MINOSPORT
En una enquesta realitzada als seguidors de Minosport se’ls hi plantejava dues preguntes: Saps que són les bitlles catalanes? Saps com es juga a aquest esport?

Els resultats de l'enquesta realitzada entre els seguidors de Minosport revelen dades significatives sobre el coneixement de les bitlles catalanes. D'una banda, un 52% dels participants asseguren saber què són les bitlles catalanes, mentre que un 48% desconeixen aquest joc tradicional. Això indica que, malgrat formar part del patrimoni cultural de Catalunya, encara hi ha una part considerable de la població que no n'ha sentit a parlar.
En relació amb la segona pregunta, el desconeixement és encara més pronunciat: només un 38% dels enquestats sap com es juga a aquest esport, mentre que un 62% ignora les normes i el funcionament del joc. Aquesta dada suggereix que, tot i que el nom de les bitlles catalanes pot ser familiar per a molts, el seu reglament i la manera de jugar-hi són menys coneguts.
Els resultats de l’enquesta evidencien la necessitat de més difusió i promoció de les bitlles catalanes, tant pel seu valor cultural com esportiu. Fomentar-ne el coneixement i la pràctica pot ajudar a preservar aquesta tradició i acostar-la a les noves generacions.
COM ES JUGA A LES BITLLES CATALANES?
Reglament de les Bitlles Catalanes:
Material:
Bitlles: 6 bitlles
Bitllots: 3 bitllots
Pista: Les bitlles es col·loquen en dues fileres de tres, amb una separació entre elles per permetre el pas del bitllot més gros sense tocar-les. La distància entre les fileres depèn de la pista i les regles específiques del lloc de joc.
Distància de tir:
Homes (a partir de 15 anys): 11,5 metres de distància.
Dones (a partir de 15 anys): 9,5 metres de distància.
Nens: Poden llançar des d'una distància més curta, segons la seva força.

Com es juga:
Cada jugador té 9 tirades en total, distribuïdes en 3 rondes de 3 tirades.
En cada tirada, un jugador pot llançar entre 1 i 3 bitllots, intentant fer caure les bitlles.
L'objectiu principal és tombar 5 de les 6 bitlles per aconseguir "Bitlla".
Puntuació:
La puntuació es basa en el nombre de bitlles caigudes. Així és com es puntuaran:
Cap (0 bitlles caigudes): 0 punts.
1 bitlla caiguda: 1 punt.
2 bitlles caigudes: 2 punts.
3 bitlles caigudes: 3 punts.
4 bitlles caigudes: 4 punts.
5 bitlles caigudes ("Bitlla"): 10 punts.
6 bitlles caigudes ("Llenya"): 6 punts.
Excepcions:
Si un jugador fa "Bitlla" (5 bitlles), obté una puntuació de 10 punts, independentment de les altres bitlles caigudes.
Si un jugador fa "Llenya" (tomba totes les bitlles, 6), obté només 6 punts.
Desempats:
Si dos jugadors tenen el mateix nombre de punts al final de les 9 tirades, guanyarà el jugador que hagi fet més Bitlles (tombar 5 bitlles).
Si segueixen empats, es farà una nova ronda de 3 tirades per desempat.
Resum de les regles principals:
Cada jugador llança 9 vegades, dividides en 3 rondes de 3 tirades.
Els llançaments poden ser entre 1 i 3 bitllots per tirada.
L'objectiu és fer "Bitlla" (tombar 5 bitlles) per aconseguir el màxim de punts.
La puntuació es calcula en funció de les bitlles caigudes, amb un extra de punts per "Bitlla" i "Llenya".
En cas d'empat, es decideix pel nombre de Bitlles tombades o es fa una ronda de desempat.

LES BITLLES DES DE DINS
Minosport s’ha posat amb contacte amb els responsables de diversos clubs i associacions relacionats amb les Bitlles Catalanes, els quals han compartit les seves perspectives sobre la promoció i el futur d'aquest esport.
Joan Legua, el president del Club Termites Llefià assenyala que han treballat intensament per promocionar aquest esport, participant en programes com el Badasport, amb l’objectiu d’integrar les bitlles a totes les escoles de Badalona, i en les festes del Micaco. També han estat pioners en la creació del primer Campionat de Catalunya de bitlles Mölkky, un joc finlandès similar a les bitlles catalanes, amb el qual comparteix elements com el llançament de peces de fusta i la possibilitat de jugar en equips.

El Joan destaca el compromís del club amb la inclusió, comptant amb jugadors amb discapacitats. En aquest sentit, són el primer i únic club de Catalunya amb una jugadora amb 93% de discapacitat visual, Dolors Marginet. (https://www.youtube.com/watch?v=ZJZ5nuWDvgI)
El Pau Borràs, President de la associació de bitlles catalanes lleidatanes per lleure de Lleida, ha dit a Minosport que “el futur de les bitlles catalanes no es massa engrescador”. Segons ell el principal problema és el recanvi generacional ja que “les noves generacions tenen altres tendències”. El Pau destaca que per preservar les Bitlles Catalanes, les administracions han de ser més àgils amb la burocràcia i implicar-se més, especialment tenint en compte que el 80% del col·lectiu està format per gent gran. “Amb més ajuts, el futur de l'activitat seria més sostenible i atractiu”.

A més a més, el Pau és el secretari del Club de Bitlles d’Alfarràs, on el 70 % dels bitllaires són d'Algerri, el poble veí. Tal com ell mateix ha explicat a Minosport, des del club col·laboren activament amb les escoles públiques per donar a conèixer aquest esport entre els més joves. A més, participen en els esdeveniments que s’organitzen a les diferents localitats i treballen per mostrar i promocionar les bitlles catalanes a nivell provincial a través de les trobades dels clubs de bitlles.
Comparació entre les temporades 2016/17 i 2024/25 en la lliga catalana de bitlles
Els dos gràfics mostren l’evolució del nombre d’inscrits a la lliga catalana de bitlles entre les temporades 2016/17 i 2024/25.

Els gràfics mostren l'evolució del nombre de jugadors inscrits a la lliga catalana de bitlles entre les temporades 2016/17 i 2024/25. Es pot observar una disminució en el total de participants, passant de 1.175 jugadors el 2016/17 a 853 jugadors el 2024/25. La categoria sènior continua sent la més nombrosa, però també ha experimentat una davallada significativa, de 1.044 a 712 jugadors.
Pel que fa a les categories de formació (benjamí, aleví, cadet, infantil i juvenil), el nombre de jugadors es manté relativament estable, amb petites variacions. Tot i això, destaca la reducció en la categoria juvenil, que ha passat de 22 a 15 jugadors.
Les dades indiquen una pèrdua de jugadors en la lliga catalana de bitlles en els darrers anys, especialment en la categoria sènior. Tot i que les categories de formació es mantenen amb xifres similars, aquest descens general posa de manifest la necessitat d'impulsar iniciatives per fomentar el relleu generacional i garantir la continuïtat d'aquest esport tradicional.
EL FUTUR DE LES BITLLES CATALANES
Malgrat els esforços per promocionar l'esport, les xifres mostren un descens del nombre de jugadors, la qual cosa suposa un gran repte per al futur de les bitlles a Catalunya. La manca de relleu intergeneracional i la competència amb altres activitats d'entreteniment i esports ha fet que aquest joc tradicional hagi perdut popularitat i practicants al llarg dels anys.
Per garantir la continuïtat de l'esport, cal potenciar la comunicació i la promoció per fer-lo més acceptable i atractiu per a la nova generació. Ja sigui a través de programes educatius, esdeveniments massius o més suport institucional, la col·laboració entre escoles, clubs i institucions és vital per garantir el seu futur. Només així es podrà protegir i promocionar aquest patrimoni esportiu i cultural molt arrelat a la història de Catalunya.
Comentarios